Τα νέα του Ιερού Ναού μας για τον Απρίλιο

1. Κατά το μήνα Απρίλιο ο Εσπερινός και το Μέγα Απόδειπνο αρχίζουν στις 6:00μ.μ. Ο Όρθρος τις Κυριακές στις 6:30-9:35π.μ.

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Λόγοι σοφίας και χάριτος Γέροντος Παϊσίου


Η μεγαλύτερη αρρώστια της εποχής μας είναι οι μάταιοι λογισμοί των ανθρώπων που φέρνουν το κοσμικό άγχος. Την γιατρειά την δίνει μόνο ο Χριστός, αρκεί να μετανοήσει ο άνθρωπος και να στραφεί στο Χριστό.

Στην αρχή της πνευματικής ζωής ο άνθρωπος διώχνει τους κακούς λογισμούς με την πνευματική μελέτη, την προσευχή και τον φιλότιμο αγώνα του. Μετά έρχονται πια όλο καλοί λογισμοί. Αργότερα σταματάνε και οι καλοί λογισμοί και έρχεται ο θείος φωτισμός.

Η πνευματική πείρα αποκτιέται από τα βέλη των δαιμόνων που δέχεται ο στρατιώτης του Χριστού. Πριν αρχίσει την μάχη ο διάβολος, αρχίζει τον βομβαρδισμό με τους λογισμούς. Η ευχή του Ιησού είναι το καλύτερο όπλο κατά των λογισμών.

Να μην μένει πολύν καιρό ο κακός λογισμός μέσα σας, γιατί κάνει μεγάλη ζημιά. Όταν βλέπει κανείς κάτι, να μην κρίνει ούτε να δέχεται αριστερούς λογισμούς. Θέλει μεγάλη προσοχή. Έρχεται ο λογισμός και εσύ ανοίγεις λίγο την πόρτα. «Για να δω τον κλέφτη, λες, και πιάνεις κουβέντα μαζί του». Αντί να τον διώξεις αμέσως, εσύ κάθεσαι και κάνεις ολόκληρη διατριβή μαζί του και μετά σε κλέβει.

Για να εξαγνιστεί ο νούς και η καρδιά σ΄ ένα χριστιανό που αγωνίζεται, πρέπει αυτός να μην δέχεται κακούς λογισμούς, ούτε και να σκέφτεται πονηρά. Να αγωνίζεται όσο μπορεί απλά, ταπεινά και με φιλότιμο.

Όλη η πνευματική ζωή στο λογισμό βασίζεται. Οι βλάσφημοι λογισμοί είναι όλοι του διαβόλου και δεν φέρει καμμιά ευθύνη ο άνθρωπος, όταν δεν τους δέχεται. 

Η πιο μεγάλη αρρώστεια στον άνθρωπο είναι ο χαλασμένος λογισμός του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: