Τα νέα του Ιερού Ναού μας για τον Απρίλιο

1. Κατά το μήνα Απρίλιο ο Εσπερινός και το Μέγα Απόδειπνο αρχίζουν στις 6:00μ.μ. Ο Όρθρος τις Κυριακές στις 6:30-9:35π.μ.

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Είναι δυνατή η αγνότητα;

Υπάρχουν μερικοί δυστυχισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι παρασύρθηκαν στο βούρκο της ανηθικότητας και προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τον εαυτό τους λένε ότι είναι αδύνατη η αγνότητα, άλλοι δε τολμούν και ξεστομίζουν ένα ασύστολο ψέμα, ότι δηλαδή η αγνότητα είναι βλαβερή για την υγεία των νέων.

Αλλά ποια είναι η αλήθεια σ’ αυτό το τόσο σοβαρό για την ψυχοσωματική υγεία των νέων θέμα; Ας το εξετάσουμε αδέλφια μου με πολλή προσοχή και σοβαρότητα. Και πρώτα-πρώτα, ποιος μας ζητάει να ζούμε αγνή και ηθική ζωή; Ο Θεός. Και τι είναι ο Θεός; Είναι ο Ουράνιος και Πανάγαθος Πατέρας μας.

Ποιος επίγειος πατέρας ζητάει από τα παιδιά του να κάνουν κάτι παραπάνω από τις δυνάμεις τους ή κάτι που θα τα βλάψει; Ασφαλώς κανένας λογικός και στοργικός πατέρας δεν ζητάει κάτι τέτοιο. Είναι λοιπόν ποτέ δυνατόν ο Ουράνιος και Πανάγαθος Πατέρας μας να ζητάει να κάνουμε κάτι παραπάνω από τις δυνάμεις μας ή κάτι που θα μας βλάψει; Κάθε άλλο. Ο Θεός γνωρίζει ότι η αγνότητα είναι δυνατή και πολύ ωφέλιμη για την ψυχοσωματική μας υγεία, γι’ αυτό και μας ζητάει να ζούμε αγνή και ηθική ζωή.

Βέβαια για να διατηρήσουμε την ψυχοσωματική μας αγνότητα πρέπει να αγωνιζόμαστε σκληρά εναντίον των παθών και των κατωτέρων ενστίκτων μας και εναντίον του διαβόλου και του νεοειδωλολατρικού και σαρκολατρικού κόσμου, οι οποίοι προσπαθούν να μας ξεγελάσουν και να μας πείσουν ότι ο βούρκος της ανηθικότητας είναι πέλαγος ευτυχίας. Πρέπει να προσέχουμε πολύ να μην λερώνουμε τις αισθήσεις μας και κυρίως τα μάτια με βρωμερές εικόνες, να μη λερώνουμε το νου με βρωμερές σκέψεις και την καρδιά με βρωμερές επιθυμίες. Ο αγώνας είναι δύσκολος. Όμως αν εμείς είμαστε μικροί και αδύναμοι είναι μαζί μας ο Δυνατός, ο Παντοδύναμος και Πανάγαθος Θεός, ο οποίος μας χαρίζει τέσσερα πανίσχυρα πνευματικά όπλα: α) την προσευχή β) το λόγο Του γ) την εξομολόγηση και δ) την Θεία Κοινωνία, με την οποία έρχεται ο Ίδιος και κατοικεί μέσα στις ψυχές μας. Μ’ αυτά τα όπλα θα νικήσουμε σ’ αυτόν τον δύσκολο, αλλά ωραίο αγώνα για τη διατήρηση της αγνότητας και της ηθικής μας ελευθερίας. Μ’ αυτά τα όπλα, ας μην το ξεχνάμε, νίκησαν σ’ αυτόν τον αγώνα μυριάδες, εκατομμύρια νέοι και νέες στο πέρασμα των αιώνων. Μ’ αυτά τα όπλα νίκησε και η δεκαπεντάχρονη Ελένη Μπεκιάρη στα φοβερά χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς. Ο υπεράνθρωπος αγώνας της για τη διατήρηση της αγνότητας και της ηθικής της ελευθερίας είναι αξιοθαύμαστος και αξιομίμητος. Ας τον παρακολουθήσουμε για να διδαχθούμε και να πάρουμε δύναμη για το δικό μας αγώνα.

Του Νικολάου Βοϊνέσκου

Δεν υπάρχουν σχόλια: